Bakgrunn:
Stortingsmelding 15 (2017-2018) «Leve hele livet», kvalitetsreform for eldre, ble vedtatt i mai 2018. Reformen tar utgangspunkt i hva ansatte, eldre, pårørende, frivillige, forskere og ledere har sett fungere i praksis. I dette arbeidet er det gjennomført ett grundig medvirkningsarbeid over hele landet. Målet med reformen er å skape ett mer aldersvennlig samfunn hvor eldre kan leve gode liv og delta i fellesskapet. Regjeringen har lagt opp til en prosess hvor kommunestyrene behandler og vedtar hvordan den enkelte kommune skal prioritere og innføre gode løsninger for å nå dette målet. Reformens oppstart var 1. januar 2019 med en varighet på fem år, med ulike faser for planlegging, gjennomføring og evaluering.

Saksutredning:
Målgruppen for reformen er personer i alderen 65 år og oppover, og inkluderer både de som bor hjemme og de som bor i institusjon. Dette er en gruppe mennesker med svært ulike ønsker og behov. Alle sektorer i kommunen må derfor bidra for å skape ett aldersvennlig samfunn, hvor en kan imøtekomme disse behovene.

«Leve hele livet» har fem innsatsområder:
• Et aldersvennlig Norge
• Aktivitet og fellesskap
• Mat og måltider
• Helsehjelp
• Sammenheng i tjenestene

På hvert område fokuserer reformen på hva som er hovedutfordringer i dag, samtidig som det foreslås ulike løsninger for å imøtekomme disse. Innsatsområdene er nært knyttet til hverandre og endringer i ett område vil kunne påvirke de andre.

I temaplanen presenteres de ulike innsatsområdene i reformen og hva som anses å være hovedutfordringer på nasjonalt nivå. Det gis også en kort oppsummering av resultatene fra innbyggermedvirkningen i Herøy. Sammen med tilbakemeldinger fra de ulike faggruppene som har deltatt i planarbeidet utgjør dette grunnlaget for de tiltakene som er foreslått

FN’s bærekraftsmål er det overordnede rammeverket for utviklingen av Herøy som lokalsamfunn. Temaplanen retter spesielt fokus mot arbeidet med mål 3 (god helse og livskvalitet), mål 10 (mindre ulikhet) og mål 11 (bærekraftige byer og lokalsamfunn).

«Kommuneplanens samfunnsdel for Herøy kommune 2024-2035» ble vedtatt av kommunestyret 18. juni 2024 (sak 33/2024). Denne skal belyse utfordringer og bidra til helhet i kommunal planlegging. I samfunnsplanen er det fokus på å legge til rette for en aldrende befolkning, hvor de som ønsker det kan få bo hjemme så lenge som mulig. Samtidig skal tjenesteapparatet være rustet til å bistå de som har behov for det. Dette skal gjøres gjennom å skape gode hverdagsliv for den enkelte, tilby tilpassede, trygge og tilgjengelige helse- og omsorgstilbud og ta i bruk ressursene hos hver enkelt, blant annet gjennom frivilligheten. Fremover vil det, i henhold til kommunens planprogram, bli utarbeidet ulike temaplaner som vil ha sammenheng med temaplan for «Leve hele livet».

I april 2021 ble første møtet i arbeidsgruppen for «Leve hele livet» gjennomført. Arbeidsgruppen har bestått av kommunalleder for helse, omsorg og integrering, enhetsleder for hjemmetjenesten, leder for hukommelsesteam, frisklivskoordinator/fysioterapeut, ergoterapeut og representant fra teknisk enhet. Rådet for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne har deltatt i forbindelse med medvirkningsarbeid (kafedialoger) og leder for rådet har deltatt i arbeidsgruppen. For å sikre faglige innspill har det vært gjennomført arbeidsmøter med relevante fagpersoner innen alle innsatsområder.

I arbeidet med temaplanen har det vært gjennomført prosesser for å sikre medvirkning blant innbyggerne i kommunen. Dette har vært organisert som dialogkafeer for befolkningen, blant ansatte i helse- og omsorgssektoren og for medlemmer i rådet for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne. Beboere ved Herøy omsorgssenter har medvirket gjennom «Hva er viktig for deg?»-dagen, og flere pårørende har gitt digital tilbakemelding.

Koronapandemien, med lokale utbrudd, samt fravær og lav kapasitet i flere sentrale stillinger, har ført til at prosessen har tatt lengre tid enn opprinnelig planlagt.
Kvalitetsreform for eldre «Leve hele livet» kan leses i sin helhet her: Meld. St. 15 (2017–2018) - regjeringen.no.

Vurdering:
Temaplanen for «Leve hele livet» er resultatet av ett omfattende arbeid som har hatt stort fokus på medvirkning fra både innbyggerne og fagpersoner i kommunen. I årene som kommer vil det bli flere eldre og færre i yrkesaktiv alder. Det er forventet at det blir flere som lever lengre med kroniske, sammensatte sykdommer og flere vil oppleve kognitiv svikt som demens. Det kan også være utfordrende å rekruttere tilstrekkelig og riktig fagkompetanse for å imøtekomme fremtidens behov. Med bakgrunn i dette er det viktig å sørge for ett aldersvennlig lokalsamfunn og bærekraftige tjenester. Temaplanen vil være ett viktig bidrag i dette arbeidet.

Vedlegg 1: Temaplan Leve hele livet
Vedlegg 2: Tiltaksplan
Vedlegg 3: Oppsummering fra dialogkafeer
Vedlegg 4: Oppsummering hva er viktig for deg dagen
Vedlegg 5: Oppsummering digital spørreundersøkelse for pårørende
Vedlegg 6: Oppsummering fra kartlegging innsatsområder (med de ulike fagpersoner)