1. FORMÅL / INNHOLD 
Herøy barnehage skal drives i samsvar med Lov om barnehager, rammeplan og de retningslinjer som fastsettes av Barne- og familiedepartementet, samt kommunale vedtak og planer for den for den enkelte barnehage. 

  • Barnehagen skal være en trygg pedagogisk tilrettelagt virksomhet. 

  • Barnehagen har som formål å gi barna gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nær forståelse og i samarbeid med heimen. 

  • Barnehagen skal fremme menneskelig likeverd, likestilling, åndsfrihet og toleranse. 

  • Barnehagen skal ha en helsefremmende og en forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. (Lov om barnehager §2) 


2. FORELDREMEDVIRKNING

2.1 Samarbeidsutvalg (SU) 
Hver barnehage skal ha et samarbeidsutvalg (SU). Dette utvalget skal bestå av 3 representanter, En representant hver fra eier, foreldre og personalet. Barnehagens enhetsleder er sekretær for SU, og deltar i møtene med tale og forslagsrett. Enhetsleder har ikke stemmerett. 

Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende og kontaktskapende organ. 

Samarbeidsutvalget har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene. 

Slike saker er blant annet; årsplan for den pedagogiske virksomheten, forslag til budsjett, driftsendringer, utnyttelse av ute- og inneareal. 

Funksjonstiden for foreldrerådets og de ansattes representant er 1 år. 

Funksjonstiden til eierrepresentanten følger valgperioden.

2.2 Foreldreråd (FR)
Hver barnehage skal ha et foreldreråd som består av alle foreldre/foresatte til barn i vedkommende barnehage. Enhetslederen er behjelpelig med første innkalling og gir aktuell informasjon ved behov. På første møte om høsten velges leder (med vara) av foreldrerådet. Leder av FR fungerer også som medlem av SU. Leder i FR har ansvaret for innkalling til og ledelse av møtene. Ved avstemming gis det en stemme for hvert barn, og vanlig flertallsvedtak gjelder. 

FR skal fremme fellesinteressene til foreldrene og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. 

FR skal bli forelagt og har rett til å uttale seg i saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen. 

3. ÅPNINGSTID 
Barnehagene holder åpent fra kl. 06.45 til 16.30.
Barnehagen er stengt jule- og nyttårsaften og på planleggingsdager. Vi stenger kl.12 dagen før skjærtorsdag (jf. HTA §4,6) 

4. AREALNORM 
Herøy barnehages arealnorm er fastsatt til 4 m2 per barn fra 3 år og oppover, og 5,3 m2 per barn under 3år. (Sak 17/1017) 

5. 0PPTAK AV BARN
Alle godkjente barnehager i kommunen skal samarbeide om opptak av barn. (Lov om barnehager §17) Opptaksutvalget, bestående av enhetsledere/styrere i barnehagene og kommunalsjef for oppvekst og kultur, foretar et samordnet opptak til nytt barnehageår som starter 15. august. Frist for å søke til dette opptaket er 1.mars. Alle søker nå i Visma flyt barnehage. Link til søknadsskjemaet ligger på Herøy kommune sin hjemmeside. Opptaket skal være gjennomført innen en måned etter søknadsfristens utløp. 

Barn som ikke får plass settes på venteliste. De som står på venteliste og de som søker ellers i året blir tildelt plasser fortløpende etter ordinære opptakskriterier om det blir ledig. Løpende opptak fungerer slik at plass blir tildelt måneden før ønsket oppstart dersom det er ledig. Reservasjon av plass frem i tid vil ikke la seg gjøre. 

6. OPPTAKSKRITERIER 
Rett til plass i barnehage (Lov om barnehage §16) 

Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter. 

Barn som fyller ett år i september, oktober eller november det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år i samsvar med denne loven med forskrifter. 

Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt. 

Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen, og alle må ha søkt innenfor denne fristen for at retten skal kunne kreves! 

a) Barn med funksjonshemninger i den utstrekning de kan ha nytte av opphold i vanlig barnehage. (Jfr. Lov om barnehager §13). Det kreves dokumentasjon for at barnet kan gis slik fortrinnsrett. 

b) Barn som skal sikres barnehageplass som virkemiddel i det forebyggende barnevern; Lov om barnevernstjenester §§4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd. Det kreves dokumentasjon for at barnet kan gis slik fortrinnsrett. 

c) Aleneforsørger og i arbeid/utdanning. Krever bekreftelse fra NAV, studiested/arbeidsgiver 

d) Begge foreldre i arbeid eller utdannelse. Krever dokumentasjon fra arbeidsgiver eller studiested. 

e) Siste år i barnehage før skolestart. 

7. PLASSTYPER 

Barnehagen har følgende plassordning:

• Full plass 
• 90 % plass 
• Fire dager pr. uke 
• 70 % plass 
• Tre dager pr. uke 
• Halv plass 
• To dager pr. uke 

Ved gradert plass skal det avtales mellom barnehagen og foresatte hvilke dager plasstypen gjelder for. Dagplass kan gis for barn uten ordinær plass om det oppstår akutt behov for tilsyn. 

8. KLAGE 
Eventuelle klager over vedtak om opptak må komme inn til servicekontoret (Herøy rådhus) senest tre (3) uker etter at vedtak er gjort kjent for søkerne. 
Klage over vedtak fattet av opptaksutvalget, avgjøres av formannskapet. 

9. OPPSIGELSE 
Oppsigelsesfristen er en (1) måned regnet fra den 1. eller 15. i hver måned. Oppsigelsen leveres digitalt i Visma appen, og det må betales for opphold i oppsigelsestiden. Dersom man sier opp plassen i barnehagen, vil man ikke ha automatisk fortrinnsrett til nytt opptak (jfr. pkt.5). Barnehageplass som sies opp etter 1.mai, må betales for ut barnehageåret. 

Kommunen kan også si opp avtaleforholdet. Oppsigelse kan gis ved manglende oppholdsbetaling. 

Oppsigelsestid er 1 måned. 

10. FORELDREBETALING 
Kommunestyret fastsetter betalingssatsene for opphold i barnehagene, og disse tar utgangspunkt i statlige satser. 

Det regnes kun hele måneder uavhengig av ferier og fridager. Det betales for 11 måneder for de barn som har fast plass. Juli måned er betalingsfri. 

Legeerklæring kan gi rett til fritak for foreldrebetaling dersom fraværet er 10 virkedager eller mer. Reduksjon i betalingen foretas ordinært bare ved fravær p.g.a. barns sykdom.

Søskenmoderasjon gis etter følgende regler: 
1. barn betaler full sats 
2. og øvrige barn betaler 50% av full sats. 

Foreldre som skylder betaling for opphold og kost, mister barnehageplassen ved restanser over to måneder. I slike tilfeller vil foreldrene først bli kontaktet av kommunen som innkrevende myndighet. 

11. FERIE 
Barna skal ha minimum 3 uker ferie i løpet av barnehageåret og disse skal være sammenhengende. 
Den 4. betalingsfrie uka er planleggings- og kursdager for personalet. Disse legges utover i barnehageåret. 

Foreldrene må gi beskjed om tidspunkt for barnas ferie. 
Frist for tilbakemelding om sommerferie er 1.mai. 

Alle barn skal ha ferie. 

Nytt barnehageår starter 15. august. 

Alle førskolebarn skal avvikle ferie før skolestart. 

12. SPESIALPEDAGOGISK HJELP 
Barn under opplæringspliktig alder har rett til spesialpedagogisk hjelp dersom de har særlige behov for det. Dette gjelder uavhengig av om de går i barnehage. 

Før kommunen eller fylkeskommunen fatter vedtak om spesialpedagogisk hjelp, skal det foreligge en sakkyndig vurdering av om barnet har særlige behov for spesialpedagogisk hjelp. 

Kommunen skal oppfylle retten til spesialpedagogisk hjelp for barn bosatt i kommunen. (Lov om barnehager §31) 

13. PSYKOSOSIALT BARNEHAGEMILJØ 
Alle som jobber i barnehagen, har en plikt til å sikre at barnehagebarn har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø (aktivitetsplikt - Lov om barnehager § 42). 

Herøy barnehage har utarbeidet en egen handlingsplan mot mobbing. 

14. HELSEKONTROLL BARN 
Før et barn begynner i barnehage, skal det legges frem en erklæring om barnets helse til barnehagen slik at barnehagen kan legge forholdene til rette for barnet. Dersom barnet har møtt til ordinære undersøkelser på helsestasjon, kan slik erklæring gis av barnets foreldre. 

Det skal legges fram dokumentasjon fra lege ved allergier. 

15. PERSONALET 

15.1 Enhetsleder
Ved barnehagen skal det være en enhetsleder som har den daglige ledelse av virksomheten og er arbeidsleder for de øvrige ansatte. Enhetsleder skal påse at den daglige driften holdes innenfor gjeldende bestemmelser og tildelte bevilgninger. Enhetsleder er administrativt underlagt rådmannen. 

15.2 Pedagogiske bemanning 
Pedagogiske ledere må ha utdanning som barnehagelærer. Likeverdig med barnehagelærerutdanning er annen treårig pedagogisk utdanning på høgskolenivå med videreutdanning i barnehagepedagogikk. Det kan søkes om dispensasjon fra kompetansekravet hvis man ikke klarer å rekruttere. 

15.3 Grunnbemanning
Barnehagen skal minst ha én ansatt per tre barn når barna er under tre år og én ansatt per seks barn når barna er over tre år. Barn skal regnes for å være over tre år fra og med august det året de fyller tre år. 

16. TAUSHETSPLIKT 
Alle som arbeider i barnehagen har taushetsplikt om private forhold de blir kjent med i stillingens medfør. (Jfr. Forvaltningsloven §13). 

17. OPPLYSNINGSPLIKT TIL BARNEVERNET 
Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten; 

a) når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt, 

b) når det er grunn til å tro at et barn har en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade og ikke kommer til undersøkelse eller behandling, eller at et barn med nedsatt funksjonsevne eller et spesielt hjelpetrengende barn ikke får dekket sitt særlige behov for behandling eller opplæring, 

c) når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli utnyttet til menneskehandel. (Lov om barnehager § 46) 

18. GODKJENNINGSMYNDIGHET OG TILSYN 
Godkjenning av Herøy barnehage er delegert til kommunestyret. Kommunen fører tilsyn med at barnehagene drives i samsvar med denne loven og forskrifter. 

19. IKRAFTTREDELSE 
Vedtektene trer i umiddelbart etter de blir vedtatt og gjelder frem til ny revidering. Revidering av vedtektene som følge av lov- og forskriftsendringer, og kommunale og sentrale vedtak foretas administrativt, og Herøy kommune til orientering. 

(Vedtatt i kommunestyremøte, 12. desember 2023)